Conversion in Zurich Hottingen
Private commission
completed 2003
The two former 4-bedroom flats on the ground floor and first floor were combined into one large new dwelling. The vertical connection is arranged within a central double height space and a new internal spiral stair. By removing several walls on the ground floor a generous living-dining area was created, opening towards the south and the sun, with a large new window to the north and a direct connection to the garden. The new kitchen is conceived as a large built in piece of furniture facing into the large space. Kitchen, spiral staircase and all new shelves and wardrobes are made in varnished MDF. Remaining walls and ceilings are painted white.
What results is a collage of modern flowing space and traditional rooms. In addition, the former room configuration remains visible in the larger spaces, through the presence of columns, lintels and old parquet areas….architecture parlante in the architectural detail.