School extension, Eglisau
Municipal library, classrooms, workrooms, school secretariat, nursery school, caretaker's flat
Project competition, 1st Prize
completed 2002
The new building is side-on to the road, like the houses in the old town. Together with the existing house on the opposite side of the road it defines a new city 'gate'. A new schoolyard is formed between the new building and the existing 19th century primary school, with a large outside seating area and staircase to the upper courtyard and assembly hall. This new urban space addresses the road and the imposing church opposite. All teaching rooms and the secretariat are oriented eastwards, as is the nursery school, which opens directly on to the school garden. The 'modern' strip windows of this facade are in contrast to the west front to the schoolyard, where a variety of different windows to staircase and secondary rooms evoke local and contextual motives. The combined school and municipal library is housed under the high roof, with a large skylight facing north and picture windows on all four sides. In this space the staircase culminates as a 'house within the house', containing the main reception, stepped seating and a 'roof terrace' for bookworms...