Hipodromo club house Madrid
for a residential development with 48 private villas
with lounges, bar/kitchen/restaurant, gym and spa treatment rooms, garden with a swimming pool
private commission
The building will be the social and cultural centre for the community. Formally, with the curved outer walls of its amoeba-like figure, the building distances itself from its surrounding predominantly orthogonal residential units. At the same time the building is an integrated part of the ensemble, through the natural stone cladding of its. At the same time the building is an integrated part of the ensemble, through the natural stone cladding of its walls - stone being the material of all the property boundaries and the enclosing wall around the whole settlement.
In this slightly ambiguous way, the building is both separate and integrated. The Clubhouse is thus not just another building in the compound, but visibly unique: the community centre.